Deze pagina bevat een aantal interessante documenten rond circulair beton

Overzichtsartikel Sand2Sand

In het Sand2Sand-project (MIP-VLAIO) hebben een aantal voorlopers en 2 onderzoekscentra onderzocht in welke mate ook de fijne fractie van gerecycleerd betongranulaat, het zogenaamde brekerzand, kan worden gebruikt in structurele betontoepassingen.

link

A sustainable future for the European Cement and Concrete Industry

In dit document hebben Zwitserse onderzoekers bekeken welke technologie├źn ingezet kunnen worden om de Europese beton- en cementsector koolstofneutraal te maken tegen 2050.

link

Buildwise artikel 2019-05.01: Beton in de circulaire economie: het gebruik van gerecycleerde granulaten.

Deze monografie is gewijd aan het thema ‘hoogwaardig recycleren’ van bouw- en sloopafval, meer bepaald het gebruik van gerecycleerde betongranulaten in nieuw stortklaar beton. Dit document bundelt de bestaande kennis en ervaring en is gericht op de verschillende actoren binnen de keten van het bouw- en sloopafval, waarin het gebroken beton gerecycleerd wordt tot granulaten voor gebruik in beton.

Buildwise artikel 2020-01.02: Naar een lagere milieu-impact van beton.

Beton is een van de meest gebruikte materialen in de bouwsector en heeft daarom ook een grote milieu-impact. Deze impact kan gereduceerd worden door het wapeningspercentage te optimaliseren, alternatieve cementsoorten en bindmiddelen aan te wenden of gerecycleerde granulaten te gebruiken. Op die manier wordt er bovendien een antwoord geboden op de toenemende schaarste aan grondstoffen en de grote berg bouw- en sloopafval.